Orbán Viktor

Orbán – Megvédtük hazánkat

 

Orbán Viktor továbbra is meggyőződéssel hangoztatja, hogy nyertünk. Megvédte Magyarországot és ami jár, az jár. Hogy ezt sokan nem így gondolják, az őt nem érdekli.

Az Európai Tanács múlt heti ülésén győzött a józan ész: “megvédtük Magyarország szuverenitását, és megvédtük a magyarok pénzét” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt az Országgyűlésben, köszönetet mondva Lengyelországnak a barátságért, a kitartásért és a bajtársiasságért, amellyel végig együtt küzdött Magyarországgal.

Hirdetés

Honlapkészítés – SEO, Link építés – Hirdetéskezelés

    “Győztünk, mert keresztülvittük, hogy olyan nehéz időkben, mint a mostani járvány, nem szabad a gazdasági támogatásokat politikai feltételekhez kötni, egyszerűen azért, mert ezek hátráltatnak bennünket a gyors cselekvésben” – mondta a kormányfő.


    Hangsúlyozta: győzött a józan ész azért is, mert ezzel a döntéssel sikerült megőrizni Európa egységét, megvédték az európai alkotmányt – nem engedték, hogy azt megkerüljék, kicselezzék -, és elhárították azt a veszélyt, hogy költségvetési eszközökkel ráerőltessék a magyarokra a bevándorlókat. Vagyis megakadályozták, hogy pénzügyileg meg lehessen büntetni azt az országot, amely nem fogad be bevándorlókat – közölte a miniszterelnök.

    Megvédték a magyarok pénzét is, így ami Magyarországnak jár, azt meg is fogja kapni – hangoztatta.
    Orbán Viktor úgy értékelt: nyilvánvalóvá vált, hogy az EU csak nemzetek közösségeként tud sikeresen működni, ami biztató eredmény a kontinens jövője szempontjából.


    A vita valódi tétje az volt – folytatta -, ki fogja irányítani Európát a jövőben: a tagállami kormányok és az Európai Tanács vagy sikerül Soros Györgynek Európára erőltetnie saját hatalmi rendszerét. “Egy hálózatot, amely a liberális, posztnemzeti és posztkeresztény ideákat terjesztő NGO-kból, az eszméiket szállító és felerősítő, nemzetközi fősodratú médiából, az európai parlamenti (EP) képviselők jelentős csoportjából, a bizottságba bejuttatott Soros-megbízottakból áll. Ők akartak egy új fegyvert maguknak, amelyet bármikor a Soros Györgynek nem tetsző országok ellen lehet fordítani” – fejtette ki.


    Ám az utolsó pillanatban Európa kormányai felébredtek, és egyhangúlag kimondták: politikai kérdéseket nem lehet összekötni pénzügyi kérdésekkel, szubjektív kritériumok nem lehetnek pénzügyi döntések alapjai, és az EU alapszerződésében rögzített jogi eljárásrend nem cselezhető ki – jelentette ki a miniszterelnök.


    Az előzményeket felelevenítve elmondta: az eltervezett helyreállítási alaptól az európai gazdaság modernizálását, a brit kilépéssel odalett lendület visszanyerését és a koronavírus-járvány következményeinek kezelését remélte a német EU-elnökség. Javaslatuk szerint a tagállamok közös hitelfelvétellel létrehozzák az alapot, akik pedig nem tudnak majd fizetni, azok helyett a többieknek kell helyt állniuk.


    A magyarok nem voltak boldogok az adósságközösség gondolatától, de a bajban lévőkkel való szolidaritás miatt végül elfogadták a koncepciót – emlékeztetett.
    A magyar parlament nyáron feltételeket szabott a német javaslat elfogadásához – idézte fel -, így például azt, hogy az azonos helyzetű tagállamoknak azonos elbánásban kell részesülniük, a gazdagabbak ne kapjanak többet, mint a szegények, azt pedig elfogadhatatlannak minősítette a határozat, hogy a forrásokat politikai, ideológiai feltételekhez kössék.
    Egy ennek megfelelő megállapodást sikerült elérni a júliusi EU-csúcson, ám később a német elnökség és az EP egy olyan megegyezésre jutott, amely politikai és ideológiai feltételekhez kötötte volna a pénzügyi segélyt – mondta.


    A miniszterelnök rámutatott: eközben meglehetősen bárdolatlan támadások érték Magyarországot. Példaként említette, hogy az egyik – német – EP-alelnök Magyarország és Lengyelország kiéheztetését szorgalmazta, egy magas rangú német állami vezető pedig úgy fogalmazott, most lesz végre egy eszköz, amely nagyon fájdalmas lesz e két országnak.
   

 A magyar és a lengyel kormány azonban bejelentette: az EP és a német elnökség közötti megállapodás nem fogadható el, a politikai kérdéseket újra le kell választani a gazdasági segély kérdéséről, és végül “győzött a józan ész”, “az EU megőrizte egységét és győzött” – közölte, hangsúlyozva: a megállapodás egyértelművé teszi, hogy az EU a nemzetek és az államok szövetsége.


    Ám maradtak még nyitott küzdelmes kérdések: az Európai Bizottság migrációs akcióterve szerint folytatni kell a migránsok behozatalát, az illetékes biztos 34 millió migránsról beszélt, nekik adnának lakást, segélyt, szavazati jogot – fejtette ki a kormányfő, jelezve, hogy emellett az asztalra került egy gender akcióterv is.


    Orbán Viktor azt tartja helyesnek, ha Magyarország a migrációs és a gender akciótervet is minden erejével ellenzi. Bevándorlók helyett a gyermekvállalást kell támogatni, gender helyett pedig a hagyományos családmodellt kell megerősíteni – hangsúlyozta.

    Kitért a koronavírus-járványra is, közölve: az első adag oltóanyagra december utolsó napjaiban lehet számítani.
    Elmondta: az operatív törzs elkészítette az ország oltási tervét, az oltás önkéntes és ingyenes lesz.

Első körben az egészségügyi ellátórendszerben dolgozókat, a védekezés első vonalának résztvevőit, utánuk pedig a krónikus betegeket oltják majd be – ismertette, regisztrációra biztatva mindenkit, aki szeretné beoltatni magát.
   

 “Minden élet számít, minden komolyan vehető vakcinagyártó céggel már leszerződtünk” – tette hozzá Orbán Viktor, kiemelve: a védekezés és a vakcina nem politikai kérdés, ezért Nyugaton és Keleten egyaránt tárgyalnak. Hozzáfűzte: a kormánynak nem a gyógyszergyártó multicégek érdeke számít, hanem hogy a magyarok mielőbb megbízható vakcinához jussanak.
  

  Jelezte ugyanakkor: amíg nem tudják elkezdeni az oltást, addig fenn kell tartani a járványügyi szabályokat, amelyek szigorúak, de mindenkit a betartásukra kért.


    “Nehéz hetek várnak még ránk (…), addig kell kitartanunk, amíg az oltóanyag meg nem érkezik” – mondta.

Politico

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*