zsák krumpli

Háború van, hogy krumplit osztanak?

Egy zsák krumpli – Szabolcsi gazdáktól vásárolták a krumplit, írja Menczer Tamás, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium államtitkára Facebook posztjában, reagálva a sajtóban közölt hírekre.

„Bajba jutott szabolcsi gazdáktól” vásárolta a terményt, olyanoktól, akik a jelenlegi helyzetben nem tudják az árút eladni.

Menczer elmondása szerint ezeket a terményeket adja a minisztérium a munkatársainak. Az államtitkár arra kérte a baloldalt, hogy ne támadja a külügyminisztériumot, amiért segít ezeknek a gazdáknak.

A külügyminisztérium tíz kiló krumplit és hét kiló almát osztogatott munkatársainak, írja a Népszava egy belső levélre hivatkozva.

„Tekintettel arra, hogy ebben a nehéz járványügyi időszakban minden ember számára komoly kihívásokat jelent a mindennapok megszervezése, a minisztérium szeretne a kollégáknak a karácsonyi ünnepek alkalmából egy praktikus ajándékcsomaggal kedveskedni”

– idézi a lap a levelet, amit a Külgazdasági- és Külügyminisztérium munkatársai kaptak a napokban. Eszerint a csomag „hazai termelőktől származó jó minőségű 1 doboz szabolcsi alma válogatást (7kg) és 10 kg burgonyát tartalmaz”. – olvasható a telex.hu-n

Minket talán jobban érdekelne, hogy a gazdák miért kerültek ebbe a helyzetbe, mikor állítólag a gazdasággal minden rendben és az almatermés is jó.

A sokat emlegetett szocializmusban Szabolcs megye egyik erőssége az almatermelés volt.

Idén a gyenge termést azzal magyarázták, hogy tavasszal nagyon sok, térségenként 15-18 fagyos éjszaka volt, március 22-étől május közepéig több hullámban jelentős fagykárok érték a gyümölcsültetvényeket, illetve az aszály is komoly károkat okozott.

Júniusban még azt írta a szabolcshir.hu, hogy várhatóan 40-50 százalékkal kevesebb alma terem idén az átlaghoz képest a tavaszi fagyok és az aszály miatt; a körtét még ennél is jobban is megviselte az időjárás, abból egy átlag évhez képest akár 50-60 százalékkal is kevesebbet szüretelhetnek a gazdák – derül ki a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) termésprognózisából.

Akkor most a kevesebbet nehéz eladni?

A szervezetek csütörtöki közleménye szerint a kedvezőtlen időjárás miatt idén 300-350 ezer tonna lehet az almatermés, amely egy átlagos, évi 600 ezer tonnát kitevő termés 50-60 százalékának felel meg. Körtéből idén 13-16 ezer tonnára számítanak a szakemberek, ezen gyümölcsből egy átlagos évben 32 ezer tonnát szüretelnek.

Ettől függetlenül, bármivel is magyarázza a minisztérium a húzását Magyarországon nagy divat ilyenkor karácsony előtt a kormány részéről az adakozás, de ez az önkormányzatoknál is így működik. Főleg a Fidesz által vezetett önkormányzatoknál.

De, hogy almával, meg krumplival jó pofizzanak 2020-ban, mint ha háború lenne, pontosan megmutatja miként is működik ez az ország.

De mire is jó egy zsák krumpli? Arra biztos, hogy a minisztérium munkatársai úgy érezzék, munkájuk ennyit ér.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*