A kannabisz mint olyan

A szabályozás hiánya gátolja az orvosi kannabisz széleskörű alkalmazását Magyarországon, bár kannabiszból kinyerhető gyógyszerek már most is sok beteg emberen segítenek, de nincs átlátható és világos szabályozás hazánkban – mondta lapunknak a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület elnöke. Szelestei Miklóst az orvosi kannabisz gyógyászati használatáról és az eddigi nemzetközi tapasztalotokról is kérdeztük.

 

Hirdetés

kannabisz olaj Magyarországon

Világszerte egyre nagyobb az érdeklődés a kannabisz (kender) orvosi alkalmazása iránt, mind több helyen engedélyezik is bizonyos korlátokkal a termesztést és a kannabiszból előállított gyógyszerek forgalmazását, de hazánk sajnos még messze van ettől. Pedig a kannabiszból kinyerhető hatóanyagok nagy könnyebbséget jelentenek számos betegségben szenvedő számára, ráasául a termesztés és forgalmazás igen jövedelmező üzlet

– nyilatkozta a Növekedés.hu-nak a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület (MOKE) elnöke.

Szelestei Miklós arról is beszélt, hogy jelenleg orvosok és az egészségügyben dolgozók számára elérhető kannabiszprogram elindításán dolgoznak. Mint mondta, a kannabisz orvosi alkalmazásától való elzárkózás már a múlté, számos országban meghatározott feltételek megléte, és bizonyos korlátozások mellett engedélyezett az orvosi célú termesztés és forgalmazás. Az Egyesült Államok néhány államában, például Kaliforniában vagy Coloradóban már nincs akadálya a termesztésnek.

De Európában is enyhülőben van a hangulat, Csehországban, Spanyolországban és Svájcban például nem engedélyezett ugyan otthoni, néhány kannabisz növény termesztése, de ha rajtakapnak valakit, akkor nem jár börtönbüntetés utána, legfeljebb pénzbüntetés, mint egy közlekedési szabálysértés esetén – tette hozzá.

Egyébként Izrael volt az első ország, ahol kutatások indultak a kannabisz orvosi alkalmazásával kapcsolatosan, és mostanra az eredmények is beértek. A zsidó államban az egészségügyi minisztérium engedélyezte a kannabisz használatát gyógyászati célra, sőt, állami támogatással is segítik alkalmazását. Náluk jelenleg mintegy 50 ezer ember használ rendszeresen kannabiszt gyógyászati céllal.

A teljes cikk ami igen érdekes itt végig olvasható
+2

Most mond meg!

One Comment

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

kilenc + 4 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Tovább az eszköztárra