Bige László

Bige ügy

A szóban forgó Bige, nem egy nő, akiről ügy van. Ez a Bige, nem régen, és még azért most is az ország leggazdagabb vállalkozói közé tartozik, azzal a nüansznyi különbséggel, hogy Bige nem annyira NER lovag.

Már vegzálják egy ideje, de kitart. Legalább is eddig. Most az ügyész lakat alatt szeretné látni, mert attól tart, hogy a sikeres vállalkozó lelép. Lenne miből, de ezt eddig is megtehette volna.

Hirdetés

Nanotechnológiás fertőtlenítés. Ez nem vicc kérem! Nézze meg!

 

Elrendelte a vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsított nyíregyházi cégvezető bűnügyi felügyeletét a Nyíregyházi Járásbíróság csütörtökön – tudatta a Nyíregyházi Törvényszék közleményben. A Nitrogénművek szerdán közölte, hogy a rendőrség meggyanúsította és őrizetbe vette Bige Lászlót – írja az MTI és hamarosan biztos a nyakán fog lógni az összes média.

A bűne a következő

    A törvényszék csütörtöki közleménye felidézte, hogy az ügyészség indítványa szerint a gyanúsított többségi tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója egy mezőgazdasági termékeket előállító cégnek. 2011-2018. között utasítására a cég által gyártott termékek egy részét valótlanul selejtesnek minősítették és leértékelt áron adták el kereskedőknek. Az egyik ilyen kereskedő cégében a gyanúsított szintén résztulajdonos. Ezután a kereskedők az értékcsökkentett termékeket piaci vagy ahhoz közeli áron értékesítették.


    Az ügyészség szerint a gyanúsított az egyik kereskedővel megállapodott abban is, hogy az így keletkezett vételár különbözet egy részét a kereskedő készpénzben visszaadja neki. Így a gyanúsított több, mint 800 millió forint pénzt vett át 2011-2016. között a kereskedőtől.


    Az ügyészség szerint a gyanúsított a cégnek közel 2 milliárd forint kárt okozott azzal, hogy arra utasította alkalmazottjait, a cég termékeit valótlan okokra hivatkozva selejtesnek minősítsék és emiatt alacsonyabb áron értékesítsék a kereskedők felé.


    Az ügyészség a gyanúsított letartóztatását indítványozta, arra hivatkozva, hogy kiemelkedően súlyos – 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – bűncselekmény miatt folyik eljárás vele szemben, így fennáll a veszélye annak, hogy szabadlábra helyezése esetén a nyomozóhatóság elől elszökne vagy elrejtőzne. A bíróság azonban ezt nem tartotta megalapozottnak.


    A bíróság szerint önmagában a bűncselekmény tárgyi súlyából ilyen következtetés nem vonható le, a több éve folyamatban lévő eljárásban a gyanúsított mindig elérhető volt a nyomozó hatóság számára. Ugyanakkor a bíróság azt is megállapította, hogy a gyanúsított az üzleti életben kiemelkedő szerepet tölt be és fennáll a veszélye annak, hogy pozícióját felhasználva az eljárásban részt vevő személyeket megpróbálná befolyásolni és ezzel megnehezítené a bizonyítást.


    A bíróság szerint ennek megakadályozására – az ügyészségi indítványban szereplő letartóztatással szemben – elegendő enyhébb kényszerintézkedés, bűnügyi felügyelet elrendelése.
    A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírája csütörtökön a hűtlen kezelés és vesztegetés elfogadása, valamint felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt indult eljárásban 2021. április 17-ig elrendelte B.L.T. gyanúsított bűnügyi felügyeletét. Ez idő alatt a gyanúsított lakóhelyét nem hagyhatja el, mozgását nyomkövető technikai eszközzel ellenőrzik.


    Az ügy többi gyanúsítottja szabadlábon védekezhet.
    A bírósági végzés nem végleges, az ügyész letartóztatás elrendelése érdekében, a gyanúsított és védője szabadlábra helyezés érdekében jelentett be fellebbezést – tudatta a törvényszék közleményben.
    Szerdán Bige László őrizetbe vételéről a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. azt közölte: a rendőrség több mint 3 éve házkutatást tartott a cég székhelyén, illetve másutt, a nyomozás azóta is tart.

Mit mondanak ők?

 

“A vádak teljes mértékben alaptalanok. A vállalatcsoport és valamennyi dolgozójának érdekében a Nitrogénművek minden jogi eszközzel megvédi magát a Bige Lászlót és a társaságot érintő igazságtalan intézkedésekkel szemben, mely intézkedések nyilvánvaló mozgatórugója társaságunk elnökének, Bige Lászlónak a megfélemlítése és jó hírnevének csorbítása. A cégcsoport működését a történtek nem befolyásolják. A Nitrogénművekre és Bige Holding Kft.-re pénzügyi hatása nem lehet. A cég igazgatósága és az alá tartozó vezetés biztosítja a folyamatos és gördülékeny üzletmenetet”

– áll a cég szerdai közleményében.

Mindeközben

 Tizennégy százalékkal nőhet idén a Nitrogénművek Zrt. árbevétele, amely tavaly meghaladta a 88 milliárd forintot.

    Bige László, a társaság tulajdonosa a társaság közleményében kiemelte, hogy a koronavírus-járvány ellenére a vállalat egy embert sem bocsátott el, sőt növelte a gyártást és bővítette a disztribúciós csatornáit. Jelentős export piacaikon erősödtek és új piacokra is adtak el. A társaság termelésének közel felét 13 európai országba értékesíti, árbevételének fele exportból származik, Magyarországon pedig hozzávetőleg 10 ezer partnerük van – tette hozzá.


     Megjegyezte: mostanra beérett az a közel 420 millió eurós befektetés-sorozat, amelyet a Nitrogénművek 2004-2017 között a legmodernebb technológiákba fektetett.


     2020 első hat hónapjában a Nitrogénművek több mint 620 ezer tonna árut értékesített, árbevétele 54 milliárd forint volt, amelyhez 15,5 milliárd forint konszolidált kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) párosul. Ez csaknem 70 százalékkal volt jobb eredmény az előző év azonos időszakához képest.


     A kimagasló első fél év után az év második felében is tartották az ütemet. Az évi 1,45 millió tonna nitrogén alapú műtrágya gyártására alkalmas modern péti gyár termelése pedig már 2021 első negyedév végéig le van kötve – tette hozzá a tulajdonos.

Most akkor hogy is, mit is?

Hogy mik vannak!

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*