Már tíz nap sincs benyújtási határidőig

A brit belügyminisztérium emlékeztető közleményben hívta fel szerdán a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok figyelmét arra, hogy “már tíz nap sincs hátra” a tartós letelepedési kérelem benyújtására kijelölt határidő lejártáig. A határidő valójában egy hét múlva, jövő szerdán jár le.

Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos jogi elnevezéssel letelepedett státusért – kell folyamodniuk.
    A folyamodványokat idén június 30-ig, vagyis jövő szerdáig lehet benyújtani.
    A brit belügyminisztérium szerdai felhívásában azt kérte, hogy a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok ne halogassák tovább a kérelmek beadását, mivel már az is garantálja a megszerzett jogosultságok megtartását az elbírálásig eltelő időszakban, ha a letelepedett státusra szóló folyamodványt a jövő szerdai határidő előtt benyújtják.
   

 A tárca közleménye megerősíti, hogy azoknak a jogosultaknak, akik lekésik a június 30-i határidőt, lesz ugyan lehetőségük később is a letelepedett státus kérvényezésére, de ehhez méltányolható indokokat kell felmutatniuk, és a brit hatóságok minden ilyen esetben egyéni elbírálás alapján döntenek.


    A minisztérium hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy a tavaly december 31. előtt Nagy-Britanniában letelepedett EU-állampolgárok külföldön élő közeli hozzátartozói bármikor kérvényezhetik, hogy csatlakozhassanak Nagy-Britanniában élő családtagjaikhoz.


    A szerdai felhívásban a brit belügyminisztérium kiemeli, hogy a határidő jövő heti lejárta után, július 1-től azok az EU-állampolgárok, akik már megkapták a letelepedett státust, csak az ezt bizonyító digitális igazolás felmutatásával bizonyíthatják jogosultságaikat, attól az időponttól fogva útlevelüket vagy személyi igazolványukat erre a célra már nem használhatják.


    Ez például arra az esetre vonatkozik, ha a Nagy-Britanniában letelepedett EU-állampolgárok álláshirdetésre jelentkeznek vagy ingatlant kívánnak bérelni – áll a brit belügyminisztérium szerdai tájékoztatásában.
    A brit belügyminisztérium legutóbbi összesítése szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül május 31-ig 5 605 800-an folyamodtak letelepedett státusért.


    A benyújtott kérelmek közül a brit hatóságok a múlt hónap végéig 5 271 300-at elbíráltak, és 5 030 300-at jóváhagytak.
    A tárca adatai szerint a május 31-ig beadott kérvények alig 2 százalékát utasították el valamilyen okból. A folyamodványok további egy százalékát a kérelmezők visszavonták, ugyancsak egy százalék érvénytelennek bizonyult.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*