A kínaiakat nem érdekli

Pekinget hivatalosan nem érdekli a tenger fenekén pihenő harci gép, de lehet, hogy már ott szimatolnak a kínai tengeralattjárók.

Egy félbehagyott videó és egy fénykép került nyilvánosságra a balesetről, ami egy F-35C ötödik generációs harci gépet ért a Dél-Kínai-tengeren, a USS Carl Vinson fedélzetén. Korábbi beszámolók és egy szűkszavú jelentés után az amerikai haditengerészet egyik szóvivője mind a videóról, mind a fotóról elismerte, hogy valóban a hordozóról készült – írja az iho.hu

Mint ismert, a pilótát kórházba vitték, de halálos áldozata nem volt a balesetnek. A hivatalos közlemények az esemény helyszíneként csak annyit írnak, hogy a Dél-Kínai-tenger, de ez egy három és félmillió négyzetkilométeres vízfelszín, amelynek hovatartozása azóta vitatott, mióta Kína bejelentette a szinte az egész tengerre kiterjedően a fennhatóságát. Ehhez képest egyes jelentések szerint a helyszín a Fülöp-szigetekhez közeli tengerrész, amit az is valószínűsít, hogy a pilótát helikopterrel Manilába vitték kórházi kezelésre.

A kínaiak hivatalosan bejelentették, részükről nem érdeklődnek a gép iránt, és egyébként is elítélik a térségben zajló erőfitogtatást. Ugyanakkor egy tajvani lap azt feltételezi, hogy Peking tengeralattjárói már a helyszínen lehetnek, míg az amerikaiak speciális mentőegységének, amely képes kiemelni a roncsot, még több nap kell ahhoz, hogy a helyszínre érjen. 

    Szólj hozzá

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    *