Zúg a kombájn, peng a kasza a zalai földieken

Mit üzen a múlt – Zalai Hírlap – 1954 július 4.

Az Arcanummal kötött együttműködésünk keretében elindítottuk a “Digitális Történelem” blogunkat, az elmúlt 250 év feldolgozott és digitalizált sajtó anyagjaival.


32 holdon végzett az aratással a Dicsőség Sztálinnak TSZ


Vasárnap már a kora hajnali órákban elindult a mezőre a zalaegerszegi Dicsőség Sztálinnak TSZ tagsága. Az esős, felhős napok után végre felhőtlen, napsugarakkal átszőtt kék ég ragyogott az élő kalászokat ringató mezők felett.
— Ki kell használni a kedvező alkalmat — mondta a tsz elnöke, Tanai elvtárs. A tagság azonban nem is várt ma biztatást, vállukon a kaszával vidáman indultak a mezőre, hogy még a korahajnali órákban megkezdjék a 10 hold magbíbor aratását. Nem gondolt ezen a napon senki se arra, hogy vasárnap van. Sajnos, úgyis sok kényszerű vasárnapot« csinált a vastagon
felhős ég és a gyakran zuhogó eső.
A tsz elnöke pálinkás üveg- I gel a kezében kereste fel a szorgalmasan dolgozó tagságot , s mindegyiket megkínálta egy- s egy féldeci kisüstön főtt pálin-kával. Utána még szaporábban, ‘
s még dúsabb rendeket vágva suhantak a kaszák.
Amikor a tíz hold magbíbor aratásával végeztek, nem hagy ‘ ták abba a munkát, hanem azon nyomban átmentek a másik táblára, ahol ugyancsak kasza alá érett már 10 holdon az őszi káposztarepce. Ezt is lekaszálták.
I Közben mind magasabbra hágott a nap az égen s mind pazarabbul ontotta sugarait.
I Az emberek szomjazni kezdtek.
A ts2 előrelátó elnöke erre is gondolt s fáradhatatlanul hordta a jó hideg sört a kaszásoknak.
Még ezen a napon sor került az őszi árpa aratására is. Itt már a Felsőbagodi Gépállomás arató-kévekötő gépei is segítettek. Délelőtt egy, délután pedig két géppel jött segítségre a gépállomás.
Ezen a napon a tsz valamennyi tagja és a családtagok is dolgoztak. Délután 5 órakor a jól végzett munka jóleső tudatával indult hazafelé a tagság Nekeresdre és Neszelejbe. Ezen a napon 12 hold őszi árpát, 10 hold bíborherét, és 10 hold őszi káposztarepcét arattak le.

Mert a történelem nem lenne számodra ismert, ha nem lenne az arcanum.com az Arcanum adatbázisa

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*